Standsuitgaven: kosten van huisvesting

1.a.1) Standsuitgaven: kosten van huisvesting

Of je als IB-ondernemer de kosten van huisvesting mag aftrekken van de fiscale winst, is het volgende criterium bepalend:

Bepalend is of het aan levensstijl en persoonlijke behoefte ontleende bestedingskarakter van de uitgaaf in die mate overheerst, dat de gehele uitgaaf als particuliere uitgaaf dient te worden aangemerkt.

Met andere woorden indien de kosten van huisvesting een overwegend privé-karakter hebben, zullen deze kosten worden aangemerkt als een particuliere uitgaaf en dus niet worden aangemerkt als een zakelijke uitgave. Hierdoor worden de kosten van huisvesting aangemerkt als standsuitgaven en zijn daardoor niet aftrekbaar van uw fiscale winst. Wat dus betekent dat deze kosten dienen te worden opgeteld bij uw fiscale winst, waardoor de te belasten fiscale winst met dit bedrag wordt verhoogd.

Het onderstaande arrest is een goed voorbeeld dat de kosten van huisvesting wel aftrekbaar zijn van de fiscale winst als de uitgaven die drukken op het gedeelte van het pand dat de belanghebbende ten behoeve van zijn onderneming ter beschikking staat. Deze kosten van huisvesting worden dan niet aangemerkt als standsuitgaven. Dat betekent dat deze kosten worden aangemerkt als zakelijke kosten en daardoor fiscaal aftrekbaar zijn!

HR 24 maart 1976, nr. 17 810, BNB 1976/111.

In dit arrest heeft het hof geoordeeld dat de uitgaven die drukken op het gedeelte van het pand dat aan belanghebbende ten behoeve van zijn onderneming ter beschikking staat, niet aanwezig kan zijn in de situatie, zoals geformuleerd in memorie van antwoord, ‘het aan levensstijl en persoonlijke behoefte ontleende bestedingskarakter van de uitgaaf in die mate’ overheerst ‘dat de gehele uitgaaf als particuliere uitgaaf moet worden aangemerkt’.

DutchEnglish