Standsuitgaven: feestavonden en recepties

1.a.3) Standsuitgaven: feestavonden en recepties

In de regel is het zo dat het ontvangen en onthalen van zakenrelaties niet met de persoonlijke levensstijl verband hoeft te houden, en geschiedt in het algemeen ook met andere oogmerken, al kunnen uiteraard de daarvoor gemaakte kosten onder omstandigheden, mede privé-verteringen bevatten. In de meeste gevallen zullen kosten van recepties e.d. dan ook niet onder de standsuitgaven vallen. Waardoor ze worden gezien als zakelijke kosten, die dus in aftrek kunnen worden gebracht van uw fiscale winst.

Echter in de jurisprudentie zijn hier enkele uitzonderingen op, de belangrijkste hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet:

Hof Arnhem 9 oktober 1989, nr. 765/1989, EK II

Belanghebbende, hoofd afdeling personeel en organisatie van gemeente Y, geeft ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag bij hem thuis een feest voor medewerkers en buren. Ook geeft hij ter gelegenheid van zijn 25-jarig huwelijk een etentje voor zijn 38 medewerkers en hun echtgenoten. Daarnaast heeft hij een aantal relaties uit het bedrijfsleven (personeelsfunctionarissen) een ‘happy hour’ aangeboden.

Hof: Deze kosten, voorzover betrekking hebbende op collega’s en zakelijke relaties, zijn aftrekbare kosten en geen standsuitgaven.

Dat betekent dat de kosten die kunnen worden toegerekend aan de buren in verband met het feest voor zijn 50e verjaardag bij hem thuis, wel worden aangemerkt als standsuitgaven en om deze reden niet aftrekbaar zijn van de fiscale winst.

Hof Amsterdam 30 augustus 1979, nr. 2678/78

Belanghebbende is hoofd van een stafafdeling onder de Raad van Bestuur van een concern. Bij gelegenheid van zijn huwelijk met de secretaresse van deze Raad van Bestuur wordt een receptie gegeven, waarvan de bezoekers voor 90% kennissen op grond van het werk bij het concern zijn.

Hof: uitgaven voor een huwelijksreceptie behoren naar hun aard tot de privé, niet aftrekbare uitgaven. Op deze regel kan slechts in zeer bijzondere gevallen een uitzondering worden gemaakt. Die uitzondering doet zich in dit geval niet voor.

Een dergelijke uitzondering deed zich in het volgende arrest wel voor:

Hof ‘s-Hertogenbosch 17 december 1976, nr. 1213/1975

Belanghebbende is rector van een scholengemeenschap. Ter gelegenheid van zijn huwelijk met een docente aan een mavo-school heeft hij een speciale receptie gehouden voor de leerlingen. Partijen zijn het erover eens dat de daaraan verbonden kosten aftrekbaar zijn. Tevens heeft hij alle leerkrachten uitgenodigd voor de algemene huwelijksreceptie. Het daarmede verband houdende deel van de receptiekosten is eveneens aftrekbaar. Geen standsuitgaven.

DutchEnglish