Standsuitgaven: dure personenauto

1.a.5) Standsuitgaven: dure personenauto

Ook de kosten van een dure personenauto kunnen onder de standsuitgaven vallen. Het Hof heeft hiervoor het volgende criterium aangelegd:

Hof: Kosten van een dure personenauto kunnen onder de standsuitgaven vallen indien de keuze van het vervoermiddel
zo evident door persoonlijke motieven is bepaald, dat de daarnaast aanwezige zakelijke motieven in het niet
verzinken.

Hieronder een aantal cases uit de jurisprudentie die de toepassing van het bovenstaande criterium door de rechter voor u verduidelijken :

Voor een notaris met een Jaguar oordeelde Hof ‘s Gravenhage, 15 oktober 1968, BNB 1969/206 , dat dit niet het geval was. Dat betekent dat de kosten van deze auto niet onder standsuitgaven vielen. Maar als zakelijk konden worden aangemerkt en daardoor aftrekbaar waren. Essentieel element in deze zaak was dat de Jaguar tot het ondernemingsvermogen behoorde van de notaris.

Een voorbeeld van een arrest van de Hoge Raad waarin de kosten van een dure wel werden aangemerkt als standsuitgaven was: HR 2 december 1987, nr. 24 958, BNB 1988/37. In dit arrest blijkt dat de Hoge Raad van oordeel is dat kosten van gebruik van een dure auto door een werknemer, gemaakt om op verzoek van zijn werkgever in zijn persoonlijk leven het maatschappelijk aanzien of gewicht van zijn functie tot uitdrukking te brengen, niet behoren tot de aftrekbare kosten, maar als standsuitgaven dienen te worden aangemerkt.

DutchEnglish