Nog wel aftrekbare sancties

De aftrekbeperking van art. 3.14 Wet IB 2001 is limitatief geregeld. Dat betekent dat boetes die niet kunnen worden ondergebracht onder de hiervoor behandelde categorieën dat deze boetes wel van de fiscale winst in aftrek kunnen worden gebracht.

De boetes welke wel fiscaal in aftrek kunnen worden gebracht van de winst kunnen we onderverdelen in een 7-tal categorieën te weten:

1) Door buitenlandse strafrechter opgelegde boeten
2) Door tuchtrechter opgelegde sancties tot 1 januari 2004
3) Onttrekking aan het verkeer, ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel, verbeurdverklaring en schadevergoeding
4) Parkeerbelasting tot 2004
5) Superheffing (melkquotum)
6) Dwangsommen, opgelegd door een bevoegd bestuursorgaan

Ad 1)

Geldboetes die door een buitenlandse strafrechter worden opgelegd, zijn wel aftrekbaar van de fiscale winst. Maar het lijkt erop dat dit binnenkort niet meer aan de orde is. Omdat er nu een wetsvoorstel ligt dat geldboetes, die door een buitenlandse strafrechter worden opgelegd, volledig van aftrek zal uitsluiten. Dit wetsvoorstel zal onderdeel uitmaken van het pakket Belastingplan 2015 en zal op Prinsjesdag naar de Kamer worden verzonden.

Hieruit blijkt dat het kabinet het onderscheid in behandeling tussen binnenlandse en buitenlandse boetes niet langer wenselijk vindt. Nederlandse ondernemingen moeten zich in elk land aan de regels houden en derhalve mag er geen verschil meer bestaan in de fiscale behandeling tussen belastingplichtigen die in Nederland worden beboet en belastingplichtigen die in het buitenland voor een soortgelijk vergrijp worden beboet.

Ad 2)

Tot 1 januari 2004 mochten volgens de wetgever tuchtrechtelijke boeten wel nog in aftrek worden gebracht van de fiscale winst. De grond die hiervoor werd aangedragen was dat er een directe relatie was met de uitgeoefende onderneming.

Echter vanaf 2004 heeft te gelden dat de tuchtrechtelijke boetes n iet meer aftrekbaar zijn van uw fiscale winst. Dat heeft tot gevolg dat het bedrag van de tuchtrechtelijke boetes bij uw fiscale winst dient te worden opgeteld als IB-ondernemer.

Ad 3)

Buiten aanmerking blijven dus: verbeurdverklaringen, onttrekkingen aan het verkeer, ontnemingen van wederrechtelijk verkregen voordelen e.d. Deze bedragen zijn dus wel van de fiscale winst aftrekbaar voor u als IB-ondernemer.

Dus wanneer de boete een voordeel ontnemend karakter heeft, dan is een aftrek op de winst wél op zijn plaats. De ondernemer heeft immers een wederrechtelijk voordeel behaald en dat voordeel valt in zijn belastbare winst. Het doel van de boete in deze zin is dan uitsluitend om het onrechtmatig behaalde voordeel weer te ontnemen en kent derhalve geen bestraffend karakter.
Ad 4)
Voor 2004 bestonden met de introductie van de gemeentelijke parkeerbelasting er drie stelsels van parkeerregulering naast elkaar met deels andere fiscale aspecten:
— afdoening met het invorderingsinstrument van de parkeerbelasting: in beginsel aftrekbaar van uw fiscale winst;
— afdoening in het kader van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften: niet aftrekbaar van uw fiscale winst;
— afdoening parkeerovertreding langs strafrechtelijke weg: niet aftrekbaar van uw fiscale winst.

Echter met ingang van 2004 is het verschil opgeheven in de fiscale behandeling tussen parkeerbelasting en parkeerboeten. Dat betekent dat vanaf 2004 in alle gevallen de opgelegde sancties niet meer aftrekbaar zijn van uw fiscale winst.
Ad 5)

De te betalen superheffing in verband met overschrijding van een toegewezen melkquotum wordt niet als een boete gezien. Hierdoor is de superheffing van de fiscale winst aftrekbaar.

Echter het bovenstaande betreft vervallen beleid. Desalniettemin mag er van worden uitgegaan dat het standpunt niet gewijzigd is. Waardoor een dergelijke superheffing van de fiscale winst aftrekbaar zou zijn.

Ad 6)

In het Besluit van 26 september 2007, nr. CPP2007/1201M, Stct. 2007, 193 (BNB 2007/309; V N 2007/48.4) is het standpunt ingenomen dat ten gevolge van bestuursdwang betaalde dwangsommen niet als geldboete in de zin van art. 3.14, eerste lid, onderdeel c, Wet IB 2001 worden aangemerkt. Dat betekent dat betaalde dwangsommen van de fiscale winst aftrekbaar zijn voor uw als IB-ondernemer.

DutchEnglish