Laag btw-tarief op verbouwingen blijft langer

Het lage btw-tarief op verbouwingen en renovaties wordt met een half jaar verlengd. Dat hebben kabinet en bevriende oppositie afgesproken tijdens het overleg over de begroting van volgend jaar.

Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving hierover van Nieuwsuur woensdag. Het is de tweede keer dat de periode wordt verlengd. Het lage btw-tarief blijft nu gelden tot juli volgend jaar.
“Het is belangrijk dat wij ook onze betrokkenheid daarbij laten blijken”, zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in een reactie donderdag. “De perspectieven voor de bouw zijn voor de komende jaren beter, volgend jaar wordt een behoorlijke groei verwacht en ook voor de jaren daarna is de verwachting hetzelfde. Maar ze moeten wel deze moeilijke periode door.”

‘Blij en verrast’
Bouwend Nederland is verheugd dat het kabinet het lage btw-tarief op verbouwingen en renovaties met een halfjaar verlengt.”We zijn er erg blij mee, het komt als een verrassing. Wij hebben hier een jaar lang voor gepleit”, zei een woordvoerder. De maatregel is volgens hem hard nodig want de bouw is er nog lang niet. ”Het aantal banen is nog steeds aan het afnemen en er is nog geen sprake van groei.”
Aannemers, verenigd in de landelijke koepel Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, vinden het een verstandig besluit. ”De bouw is nog lang niet uit de crisis en dit is een instrument om opdrachtgevers aan te zetten tot onderhoud, renovatie, verduurzamen en energiezuinig maken van woningen.”
De regeling levert volgens de organisatie niet alleen werk op voor aannemers. Zij heeft ook gezorgd voor het behoud van circa 20.000 banen.

Installatiebranche
Ook UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, is blij met de aangekondigde verlenging. De organisatie verwacht dat de maatregel veel woningbezitters en woningcorporaties over de streep zal trekken om energiebesparende maatregelen te nemen.
De installateurskoepel denkt dat huishoudens daarnaast vooral zullen gaan investeren in de renovatie van badkamers. Ook kan de lage btw een bijdrage leveren aan woningverbeteringen die ouderen in staat stellen om langer zelfstandig te blijven wonen.
Het is de tweede keer dat de periode wordt verlengd. Het lage btw-tarief blijft nu gelden tot juli volgend jaar.

Woonakkoord
Het kabinet sprak bij het woonakkoord in februari 2013 met D66, ChristenUnie en SGP af dat de btw op renovatie en herstel voor een periode van 1 jaar zou worden verlaagd van 21 naar 6 procent. Vorig jaar tijdens het begrotingsoverleg werd al besloten die periode te verlengen tot 1 januari 2015.
Verenging Eigen Huis pleitte recent ook voor de verlenging van het verlaagde btw-tarief. “Daar profiteert iedereen van en het is goed voor de bouw en de economie”, aldus de woordvoerder.

Zorg
Verder trekt het kabinet ook nog eens veertig miljoen uit om de overheveling van langdurige zorg van de Rijksoverheid naar gemeenten soepel te laten verlopen. Volgens RTL Nieuws krijgt het Openbaar Ministerie er twintig miljoen bij.

Eerder was al bekend geworden dat ongeveer 1 miljard euro vrij wordt gemaakt voor een verlichting van eerder afgesproken lastenverzwaringen. Ook komt er negenhonderd miljoen euro voor noodhulp en opvang van vluchtelingen en asielzoekers en krijgt Defensie er structureel honderd miljoen euro bij.
Het kabinet maakt alle maatregelen op Prinsjesdag op 16 september officieel bekend.

bron: www.nu.nl

No Comments Yet.

Leave a reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

DutchEnglish