Naast het verzekeren voor arbeidsongeschiktheid zijn er voor zelfstandigen nog andere risico’s die gedekt kunnen worden. Hieronder een kort overzicht:

Zakelijke rechtsbijstand: Net als bij de AVB geldt dat een particuliere rechtsbijstandsverzekering niet dekkend is bij zakelijke conflicten. Wanneer u een conflict heeft met opdrachtgever of leverancier staat u met lege handen als u alleen particulier verzekerd bent. Wanneer u zich voor zakelijke geschillen wil verzekeren moet u als ondernemer een aparte rechtsbijstand verzekering afsluiten. Dit kan bij een groot aantal organisaties in Nederland, elk met zijn eigen specialiteit. De dekking van deze verzekering verschilt per polis, maar kunnen o.a. bevatten: Vergoeding juridische kosten, juridisch advies, incassoservice, etc.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB): Als u als zelfstandige bij een van uw klanten schade aanricht, bent u daar als ondernemer aansprakelijk voor. Zakelijke ongevallen kunnen kostbaar zijn, het is daarom verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De particuliere variant, die ook wel bekend staat als de WA, is niet van toepassing voor zakelijke schade, een denkfout die nog vaker dan nodig gemaakt wordt. Net als de particuliere WA verzekering geldt dat deze variant voor bedrijven niet heel kostbaar is. Het afsluiten van een AVB is dus een waardevolle ‘investering’.

Overlijdensriscoverzekering (ORV): Wanneer u een partner, of misschien wel kinderen heeft is het (helaas) noodzakelijk om na te denken over wat er gebeurd als u te overlijden komt. U wilt immers niet dat dit financiële problemen zou opleveren voor uw nabestaanden. Dit risico kan worden gedekt via een ORV. U sluit deze verzekering af voor een bepaalde looptijd, bijvoorbeeld 30 jaar. Mocht u in deze periode te overlijden komen dan wordt er een afgesproken bedrag uitgekeerd aan u nabestaanden. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld de hypotheek afbetalen, of om een extra inkomen aan te kopen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV): U kent het misschien wel uit een Amerikaanse serie of film: iemand wordt juridisch aansprakelijk gesteld voor fouten die tijdens het werk zijn gemaakt, met alle financiële gevolgen van dien. Ook in Nederland is dit een realiteit. Als zelfstandige in een adviserende functie kan het voorkomen dat u aansprakelijk wordt gesteld voor het geven van verkeerde adviezen, of andere vormen van nalatigheid. Het daarop volgende juridische proces kan zowel schadelijk zijn voor de financiële situatie als reputatie van uw bedrijf. Het is mogelijk dit risico te dekken via een BAV. Verschillende ZZP organisaties hebben afspraken gemaakt met verzekeraars die deze verzekering aanbieden. Kijk voor een overzicht hiervan op één van de websites van grotere ZZP organisaties.

 

DutchEnglish